Pages

Wednesday, 9 November 2011

soulmate & spouses xsame ke??

Dlm hidup niy..kadang2 kita akan jumpa dengan someone yang boleh buat kita rasa kat awang2-an..tapi pastikah kita itu jodoh kita?? *ceyt,ayat macam sasterawan..
taw x korang beza antara spouse nan soulmate..


spouse tu pasangan hidup,orang yg akan jadi husben or wife kita..dia muncul dalam hidup kita skali jep,tapi kalau da jodoh korang akan jumpa jugak lagi skali itu pown kalau korang berusaha mencari dia..mcm mane nak taw tu jodoh kita??


oh,juliet juz say yes baby,yes!!

1. jantung & masa
jantung korang berdebar2..masa seakan terhenti..nak tatap muka dia pown segan..korang rase xtentu arah & perasaan niy bukan korang jep rase,pasangan korang pown rase n perasaan niy takkan pernah luntur even korang da kawin,rase segan,rasa takut bile nak bernesra..korang try untuk jadi sopan depan dia..
2.sikap
korang nye sikap berubah,makan xlalu,mandi xbasah..korang rase mcm xlengkap kalau dia xada..korang akan start jelez bile nampak si dia nan orang lain jantina..korang takot akan hilang dia..korang sentiasa gusar..
3.dugaan
mungkin bila korang da saling kenal nan dia,& stat nak masuk jarum,mcm2 dugaan korang akan terima..kalau korang xsabar,memang melepas la..korang kena sabar..kalau ade jantan lain usha si dia,korang kena tros berusaha jgn give up..bile korang da rase semua ni,plis jangan give up..jangan sesekali lepaskan diorang..okayh??

soulmate pulak adalah someone yang berlainan jantina nan korang & ditakdirkan korang untuk jadi pelengkap antara 1 sama lain..tapi bukan untuk dikahwini..untuk berkawan jep..macam mana nak taw dia soulmate kita??


janji dengan aku jangan pegi mane2 kayh?

1.sentiasa ada.
soulmate niy sentiasa ada untuk korang bile2 mase jep..diorang sudi teman korang bile ade masalah o xkira r senang atau susah..dia sentiasa ada bila kita perlukan..ibarat superman kita..or catwoman kita..haha..
2.complete me
kalau dia xada,kita rase xbest la..xde kawan nak berbual..dia xsama nan kawan2 lain..dia paling rapat,tahu segala cite sal korang..xtengok dia sehari macam xlengkap hidup..xtext dia,xlepak nan dia..sebab da slalu bersama mesti korang selesa en..tapi korang sayang dia macam membe..
3.happy people in the house
korang bila dengan soulmate,hepi glerr..xingat dunia..tapi beza nan spouse,ble nan spouse korang rase sayang bukan rase hepi..sayang lebih better dari hepi..sayng dapat buat kita rase bahagia macam at syurga tapi hepi hanya bersifat sementara..so,korang hargai la soulmate niy..diorang func nye sebagai panjaga korang before korang jumpe spouses korang..so,hargai lah yew kawan2 korang..

sampai sini jep entry aku..nak g tolong mak meniaga..ty ade cte aku ceciter lagi kayh??bye2..

Monday, 7 November 2011

kawan atau musuh??

okayh,aku memang da lame nak buat sal entry niy..korang paham x ape maksud kawan??
kawan tu means someone yang ade untuk kita xkira waktu susah atau senang..dia tolong kita dia berkongsi dengan kita segalenya means bukan kongsi jarum nak hisap dadah tapi kongsi benda2 baik..kawan tu macam aku penah buad at membe aku..

1.bile dye ptos cnta nan mamat niy mse skola,aq nan geng2 aq sapu krusi dak laki uh nan vicks byk2 smpi budak uh duduk bontot melecur jep da uh seluar dye abeh bercorak..nmpk x kat sini macam mana aku JAGA HATI membe aku supaya xterluka dek lelaki jahanam tu yang sanggup curang nan membe aku,cun2 membe aku boleh dia pandang pomwan len,kalau muke hensem boleh gak nak pasang 2-3,ni muka macam jamban tak siap,haha..

2.boleh jadi PENDENGAR YANG BAIK..means dia ada utk dengar masalah korang & sedia untuk sama2 cari jalan untuk korang..walaupun kadang2 korang datang at mmbe korang ckp mcm ni..
"bro,masa depan aq da gelap"
"lek la derr,aku kan kawan kau,aku boleh tolong kau.."
"macam mana??"
"nah,amek lampu suluh ni,lepas ni kau da xhidup dalam kegelapan lagi."
tengok,walaupun dari sudut lain korang tengok kawan dia macam perli tapi bile pikir dari sudut +ve,maybe membe korang nak gurau kasi korang ketawa xbersedih or kawan korang memang bangang macam korang gak so dia pown bagi idea standard la dengan kebangangan yang dia ada..hahaha..

 "aku kan kawan kau..ape dia??aku xdengar,cakap kuat sikit!!"

kawan gak orang yang..
3.ohh!!aku xsanggup nak tulis banyak2..haha..info lebih korang pegi at sini http://anandasevma.wordpress.com/2011/08/24/ciri-ciri-sahabat-sejati-menurut-imam-al-ghazali/

Ape maksud musuh pulak??
musuh tu means someone yang anda benci dan dia pown benci anda..tu jep..pendek jep..xde ciri2 sebab bile korang da benci dia xkan korang nak belek ape ciri2 dia kan??kalau ade orang yang belek pown,tu means dia benci someone uh for nothing for no reason..seelok2 nya korang janganlah benci or mencari musuh..okayh??

tapi kan ingat x lagi mase kecik2 korang selalu tulis dalam biodata korang macam niy..
under 18 can see tis..haha..

ade kann..bek ngaku..dulu2 mase aku kecik,kawan2 aku selalu buat macam ni dalam biodata depa,aku rase bodo jep buat macam uh maybe sebab aku matang sikit time uh,haha..aku rasa benda uh macam lahanat la coz kalau da kawan,kawan la mane ade istilah kawan musuh,dalam kamus dewan bhase & pustaka pown x ada taw!!!xpaham betol..
but then..i realize tat dalam dunia niy memang xwujud kawan musuh tapi wujud musuh dalam selimut atau duri dalam daging dan dalam bahasa ayahnda means kawan musuh..haha..xpercaya g jumpa ayahnda sana tanya..hahaha..taw x ape maksud kawan musuh??
kawan musuh uh means someone yang berpura macam kawan kita tapi dia sanggup backstabbed kita..kawan musuh ni jahat..nak taw dia selalu buat ape??

1.dia selalu TAK PUAS HATI dengan ape kita ade,contoh dia lawa tapi kenapa dia xada orang suka macam membe dia yang hodoh tu lalu dia bertanya kepada lelaki tersebut,
"weyh,kenapa kau selalu mesej dia??lawa sangat ke dia?muke da la burok macam kain burok..aku yang lawa macam ni kau xnak layan.."
"aku mesej dia sebab dia layan aku baik..macam seorang kawan,budi bahase dia baik even dia hodoh tahap dewa en..xmacam kau,muka lawa,perangai macam cilake..ade ke kawan kau sendiri kau cakap muke burok..seburok2 dia,dia xpenah kutok kau macam ni..lagi2 depan laki macam aku..aib kau tahu??"

kawan musuh juga also..
2.dia akan belanja kita macam2 then MENGUNKIT..contoh dia akan belanja korang burger time korang nye kocek kering kontang sampai lalat pown xsanggup hidup dalam wallet korang sbb xde duit nak makan..haha..but then bile korang gado dengan dia pasal benda kecik macam korang sibuk sampai terlupa nak tanya dia da makan ke belum?da berak ke belum?da cebok ke belum?then dia akan terasa then ckp cmniy..
"kenapa kau buat aku sakit hati padahal aku penah belanja kau burger dulu2..kenapa???kenape???"
then saat uh aq nasihatkn korang bayar jep r duit burger uh..
futhermore kawan musuh also..

3.MASUK LINE korang..kadang2 xsalah kalau kita nak share dengan membe kita pasal someone yang da renjat hati korang sampai korang terjun longkang & masuk dlm alam percintaan yang macam lahanat en..korang pown cite2 yang korang tengah kumpul keberanian untuk tegur mamat ni at fb..korang plak cte sme detail en macam drama petang2 ayat korang en..
keesokannye..korang tengah online tetibe korang nampak membe korang tegur mamat yang korang cite tu at wall mamat tu..peh..tem uh nak sumpah seranah pown xgune sebab korang yang pegi cite en..

"xgune!!!lahanat kau potong line guwa!berbulu aku tengok kau!!

selain itu,kawan musuh gak selalu berusaha untuk buat korang jadi watak antagonis dalam hidup dan dia plak watak paling baik.suci en..kawan musuh uh xsuka dengar korang punya masalah coz tu masalah kau,,kenape aku perlu dengar??hurm so diorang akan tukar topik tem korang tengah cite masalah korang.diorang jugak biasenya xsuka bila korang kawan dengan orang lain dan xpedulikan dia..sebenarnya mereka ini mengalami kekontangan kasih sayang..so,if korang punya semangat kuat,boleh la korang curahkan kasih sayang at dia tapi if korang punye semangat lemah aku nasihatkan jauhi dia..ceyh,macam nak berhadapan dengan hantu jep en..



p/s:da taw kawan kau macam lahabau..xpaya la nak sorok silap yang dia da buat at kau.. #fuckfrenemy

Saturday, 5 November 2011

nice to meet you

first greetings aq msok dunia blogger niy..hey coey law blog ni xseberapa gah en..aq msok dunia blog niy sbb kdg2 ble aq ade pndapat xde sape nk dgr..so dgn blog aq bley lontarkn ape jep pndangan aq..so,kowg2 law sudi jenguk2 la blog aq yg xcomplete niy lg ea..korg law nk share pape gtaw kayh..aq xkesah tp gtaw..okayh??